ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η επιλογή ταινιών για ένα θέμα όπως η σύγχρονη δουλεία και το trafficking δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Το γεγονός ότι ένας δημιουργός ή ένας οργανισμός προσπαθεί να αναδείξει αυτό το τεράστιο πρόβλημα με διάφορα μέσα, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κινηματογράφος, είναι κατ’ αρχήν θετικό.

Φυσικά υπάρχουν προσεγγίσεις που μας αρέσουν λιγότερο ή περισσότερο, που τις θεωρούμε περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία οι προσπάθειες να αναδειχθεί το θέμα αυτό έχουν ένα θετικό πρόσημο.

Στην ακόλουθη επιλογή ταινιών για το  διήµερο πολυθεµατικό Φεστιβάλ επιλέγουμε να είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις προκειμένου να συγκροτήσουμε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα προβολών που θα περιλαμβάνει κατά το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις στο θέμα αυτό, οι οποίες φυσικά δεν μπορούν να εξαντλήσουν το θέμα, αλλά μπορούν να θέσουν ερωτήματα, να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό που θα συμμετέχει.

Στις επτά προβολές του προγράμματος περιλαμβάνονται ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, και μια σειρά ταινιών animation μικρού μήκους.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι ταινίες: Εδέμ (Eden) της Megan Griffiths, μια συγκλονιστική κινηματογραφική εμπειρία η οποία διαπραγματεύεται την αληθινή ιστορία μιας νεαρής, δεύτερης γενιάς Ασιάτισσας στις ΗΠΑ, που πέφτει θύμα απαγωγής και κρατείται δέσμια συμμορίας εμπορίου λευκής σάρκας επί τρία χρόνια.

Η ταινία La pirogue του Moussa Toure, στην οποία παρακολουθούμε μια ομάδα αντρών που εγκαταλείπουν τη Σενεγάλη σε μια πιρόγα για την Ισπανία, όπου πιστεύουν ότι υπάρχει μια καλύτερη ζωή που τους περιμένει.

Τέλος η ταινία Επικίνδυνη Σιωπή (The Whistleblower) της Larysa Kondracki, που εξετάζει μια, ίσως άγνωστη, διάσταση για τα εγκλήματα που συνέβησαν στη Βοσνία μετά τον πόλεμο εις βάρος των γυναικών, αλλά και του ανθρώπου γενικότερα.

Τα τρία ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο φεστιβάλ αντιπροσωπεύουν το καθένα μια διαφορετική κινηματογραφική προσέγγιση γι’ αυτό το κινηματογραφικό είδος. Το ντοκιμαντέρ Trapped της Anja Dalhoff εξετάζει τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εμπορία γυναικών στη Δανία, αποκαλύπτοντας συγχρόνως τις ελλείψεις του δικαστικού συστήματος της Ευρώπης.

Το ντοκιμαντέρ Not My Life του Robert Bilheimer, από την άλλη πλευρά, εξετάζει το θέμα της σύγχρονης δουλείας και του trafficking μέσα από μια πιο γενική ματιά, ταξιδεύοντας σε πολλά μέρη του κόσμου για να αναδείξει την πολυπλοκότητα του προβλήματος, το οποίο δυστυχώς δεν περιορίζεται γεωγραφικά.

Το τελευταίο ντοκιμαντέρ, Hopes for Sale της Cecília Felméri, επιλέγει μια πιο πειραματική προσέγγιση στην εικόνα, για να παρουσιάσει μια σειρά συνεντεύξεων με επτά κορίτσια από τη Ρουμανία, που πωλήθηκαν στο εξωτερικό με σκοπό την πορνεία, τα οποία κατάφεραν να ξεφύγουν και συμφώνησαν, επιδεικνύοντας θάρρος, να αποκαλύψουν τις ιστορίες τους, έτσι ώστε άλλα κορίτσια να μην περάσουν παρόμοιες εμπειρίες.

Τέλος, στο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν και 9 ταινίες animation μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν από τη συνεργασία του ΤΕΙ Αθηνών και του οργανισμού «The NO Project», αποδεικνύοντας ότι η ευαισθησία και η ανάδειξη ενός μεγάλου προβλήματος, όπως η σύγχρονη δουλεία και το trafficking μπορούν και πρέπει να βρίσκουν όλους τους τρόπους έκφρασης.

Kείμενο: Κώστας Αϊβαλιώτης

Ακολουθεί το πρόγραμμα των προβολών:

Σάββατο 24 Οκτωβρίου από τις 21:00 έως τις 24:00

- 21:00: Animations against Slavery (2012) / 15’

- 21:15: Trapped (2007) / Anja Dalhoff / 52’

- 22:10: The Whistleblower (2010) / Larysa Kondracki / 112'

Animations against Slavery
9 ταινίες animation μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν από τη συνεργασία του ΤΕΙ Αθηνών και του οργανισμού «The NO Project» κάτω από την επίβλεψη των Στέλιο Πολυχρονάκη και Ελένη Μούρη.

1.2 Million Children (Effie Pappa) / 2.24

The Factory (Argiri Aroni) / 2.40

Wolf Market (Natalia Qadreh) / 2.25

The Wish (Aspasia Hatzirvasani) / 1.32

Lillie (Myrto Arvaniti) / 1.58

Barcode (Makrina Oikonomidou) / 1.51

Grab and GO (Sofia Karioti) / 1.53

Stop Human Trafficking (Maria Douni) / 1.36

Childhood (Electra Fotopoulou) / 1.43

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Trapped
Σκηνοθεσία: Anja Dalhoff
Δανία, 2007
52' με Αγγλικούς υπότιτλους

Από τις φτωχογειτονιές του Λάγος της Νιγηρίας για την Ευρώπη και πάλι πίσω, γυναίκες αντιμετωπίζουν τη σεξουαλική εκμετάλλευση, το χρέος, απειλές κατά της ζωής τους και ποινικές διώξεις. Στην απεικόνιση του φόβου που μαστίζει τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, το ντοκιμαντέρ αυτό αποκαλύπτει επίσης τις ελλείψεις του δικαστικού συστήματος της Ευρώπης.

Επικίνδυνη Σιωπή (The Whistleblower)
Σκηνοθεσία: Larysa Kondracki
Γερμανία, Καναδάς, 2010
112', Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Ένα πολιτικό θρίλερ που βασίζεται στις εμπειρίες της Kathryn Bolkovac, αστυνομικό από τη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών που υπηρέτησε ως μέλος του ειρηνευτικού σώματος του Ο.Η.Ε στη μεταπολεμική Βοσνία και βρέθηκε στο επίκεντρο της αποκάλυψης ένός δίκτυου εμπορίας λευκής σάρκας.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου από τις 19:00 έως τις 24:00

- 19:00: Not My Life (2010) / Robert Bilheimer / 64'

- 20:10: La pirogue (2012) / Moussa Toure / 87’
Με την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου

- 21:40: Hopes for Sale (2012) / Cecília Felméri / 52’

- 22:30: Eden (2012) / Megan Griffiths / 98'

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Not My Life
Σκηνοθεσία: Robert Bilheimer, Richard Young
ΗΠΑ, 2011
64' Αγγλικά

Γυρισμένη σε πέντε ηπείρους, σε πολλές χώρες, το ντοκιμαντέρ μου μεταφέρει το θεατή σε έναν κόσμο όπου εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα εκμετάλλευσης, κάθε μέρα, μέσα από μια αδιανόητη σειρά πρακτικών συμπεριλαμβανομένων της καταναγκαστικής εργασίας, της οικιακής δουλείας, της επαιτείας και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

La pirogue
Σκηνοθεσία: Moussa Touré
Γαλλία, Σενεγάλη, Γερμανία 2011
87'. Γαλλικά με Αγγλικούς υπότιτλους
Με την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ο Baye Laye είναι καπετάνιος ενός αλιευτικού και όπως πολλοί από τους συμπατριώτες του όνειρευεται μια καλύτερη διαβίωση για την οικογένειά του. Όταν του προτείνεται να ηγηθεί μιας ομάδας να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη αποδέχεται απρόθυμα την πρόταση γνωρίζοντας καλά τους κινδύνους ενέχει αυτή η απόφαση.

Hopes for Sale
Σκηνοθεσία: Cecilia Felmér
Romania, 2012
52' Ρουμάνικα με Αγγλικούς υπότιτλους

Ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ για επτά κορίτσια από τη Ρουμανία που πωλήθηκαν στο εξωτερικό, με σκοπό την πορνεία που κατάφεραν να ξεφύγουν και συμφώνησαν, επιδεικνύοντας θάρρος, να αποκαλύψουν τις ιστορίες τους έτσι ώστε άλλα κορίτσια να μην περάσουν παρόμοιες εμπειρίες.

Eδέμ (Eden)
Σκηνοθεσία: Megan Griffiths
ΗΠΑ , 2012
98' Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Η αληθινή ιστορία μιας νεαρής, δεύτερης γενιάς Ασιάτισας στις ΗΠΑ, που πέφτει θύμα απαγωγής και κρατείται δέσμια συμμορίας εμπορίου λευκής σάρκας επί τρία χρόνια.

Comments are closed.