ΘΕΑΤΡΟ: ΟΜΑΔΑ ΟΝΕΙΡΟ: SEX TRAFFICKING

Η ομάδα Όνειρο παρουσιάζει την παράσταση-ντοκιμαντέρ “SexTrafficking”με την οποία δίνει φωνή στα θύματα διακίνησης και σωματεμπορίας. Μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες περιγράφεται η λειτουργία του σύγχρονου δουλεμπορίου (η στρατολόγηση: μεταφορά/ παραλαβή – τα μέσα που χρησιμοποιούνται: χρήση βίας και εξαναγκασμός - ο σκοπός: εκμετάλλευση).

Η σωματεμπορία είναι η ραχοκοκαλιά ενός από τους πιο κερδοφόρους, παράνομους επιχειρηματικούς κλάδους στον κόσμο. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης αλλά και προορισμού. Τα θύματα trafficking προέρχονται από όλον τον κόσμο. Οι διαδρομές ανεξάντλητες.

Σήμερα, αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου, συνεχίζουμε την έρευνα και τη συλλογή μαρτυριών, δίνοντας φωνή σε όλους τους πρωταγωνιστές (θύτες και θύματα, άνδρες και γυναίκες), από το Νεπάλ μέχρι τις ΗΠΑ και από τη Γερμανία έως την Ελλάδα. Όπως είπε ο Σολζενίτσιν: «Να κρύβεις τη φρίκη: ίσως αυτός να είναι ένας από τους σκοπούς του κάθε πολιτισμού».

Η βία ως μέσο απο-ανθρωποποίησης συντελεί στο να κάνει τη σκλαβιά ένστικτο, να την οδηγήσει ως το κόκκαλο. Εμείς από την πλευρά μας, χρησιμοποιώντας ένα μέσον του πολιτισμού, το θέατρο, θέλουμε να φέρουμε αυτή τη φρίκη στο φως και να πάψουμε να είμαστε συνένοχοι με τη σιωπή μας.

H Ομάδα Όνειρο ευχαριστεί την Οργάνωση ACT UP που έδωσε τις μαρτυρίες αντρών- θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, από την περίοδο 2005-2009, οπότε και ίδρυσε το πρώτο καταφύγιο αντρών στην Αθήνα, καθώς και το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, τη Νέα Ζωή, τη Cyprus STOP Trafficking, τη SpaceInternational και τον Siddhart Kara που μας παραχώρησαν κάποιες από τις μαρτυρίες γυναικών.

Η παράσταση-ντοκιμαντέρ Sex Traffickingέχει παρουσιαστεί από το 2013 έως το 2015 στα: Κινηματοθέατρο «Νέα Ελβετία», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Βύρωνα, θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος στο πλαίσιο του ELΑΙώNAS FESTIVAL 2015, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και στο Θέατρο Εμπρός.


Δείτε το τρέιλερ της παράστασης Sex Trafficking της Ομάδας Όνειρο

Η Ομάδα Όνειρο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996 από την Αlessandra Maioletti. Έχει παρουσιάσει δουλειές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος της ομάδας είναι η συνεργασία ανθρώπων της τέχνης και της επιστήμης. Η ελευθερία του πνεύματος, η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, οι νέες ασθένειες της εποχής, η γυναικεία ταυτότητα, η αναρχία του χιούμορ, η ιστορική μνήμη και η ανατροπή των κοινωνικά κατασκευασμένων ρόλων είναι τα κύρια θέματα εργασίας της.

  • Σκηνοθεσία - Κινησιολογία: Alessandra Maioletti
  • Ιδέα - Ανθρωπολογική έρευνα: Μαρία Καραμητσοπούλου
  • Δημοσιογραφική έρευνα: Δάφνη Σκαλιώνη
  • Ενδυματολόγος: Κατερίνα Βαμβακά - Gaffer&Fluf
  • Μουσική - Sound design: Corniza
  • Φωτισμοί: Giorgio Maioletti
  • Ηθοποιοί: Έλενα Γιαννακοπούλου, Στέλλα Γεωργουλέα, Γιώργος Καπετανάκος, Σταύρος Μοίρας, Ευαγγελή Φίλη.

Επίσης, τις μαρτυρίες του έργου πλαισιώνει η σειρά φωτογραφιών: ‘MigrantSexWorkers’ του Paolo Patrizi.

Η έκθεση φωτοραφίας: ‘MigrantSexWorkers’ έχει παρουσιαστεί στο Λονδίνο, στη Βασιλεία, στο Νέο Δελχί, καθώς και στα πλαίσια διεθνών Φεστιβάλ Φωτογραφίας όπως του Chobi Mela στο Μπαγκλαντές και του Angor στην Καμπότζη. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το 2009 έως το 2012 και έχουν βραβευτεί από διάφορα ιδρύματα όπως ‘World Press Photo’, ‘Taylor Wessing’ και το ‘Reynolds Jourlalism Ιnstitute’.

Με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Comments are closed.